DECRETO 52/2018, do 5 de abril, polo que se crea a Axencia Galega da Calidade Alimentaria e se aproban os seus estatutos.

SecciónI. Disposicións Xerais
EmisorVicepresidencia e Consellería de Presidencia, Administracións Públicas e Xustiza
Rango de LeyDecreto

O Instituto Galego da Calidade Alimentaria (Ingacal), creouse polo artigo 31 da Lei 2/2005, do 18 de febreiro, de promoción e defensa da calidade alimentaria galega, como un ente de dereito público dos previstos no artigo 12.1.b) do texto refundido da Lei de réxime financeiro e orzamentario de Galicia, aprobado polo Decreto lexislativo 1/1999, do 7 de outubro.

A lei citada crea o Instituto Galego da Calidade Alimentaria (Ingacal), coa intención de que sexa o instrumento básico de actuación da Xunta de Galicia en materia de promoción e protección da calidade diferencial dos produtos alimentarios galegos acollidos aos distintos indicativos de calidade.

Así mesmo, co ánimo de potenciar a calidade da produción alimentaria galega, o Ingacal nace coa vocación de ser un instrumento para a canalización da actividade de investigación e desenvolvemento tecnolóxico no eido alimentario, que supla os déficits que nesta materia se producen na nosa comunidade autónoma.

En desenvolvemento da Lei 2/2005, do 18 de febreiro, publicouse o Decreto 259/2006, do 28 de decembro, polo que se aproba o Regulamento do Instituto Galego da Calidade Alimentaria, que regula as dúas liñas fundamentais de actuación deste instituto, unha no devandito ámbito da calidade alimentaria e outra no desenvolvemento de actividades de investigación e promoción da innovación tecnolóxica no sector agrario.

O Instituto Galego da Calidade Alimentaria está adscrito á Consellería do Medio Rural, en virtude do Decreto 166/2015, do 13 de novembro, polo que se aproba a estrutura orgánica da Consellería do Medio Rural, en cumprimento do establecido no artigo 31.2 da referida Lei 2/2005.

Pola súa banda, a Lei 16/2010, do 17 de decembro, de organización e funcionamento da Administración xeral da Comunidade Autónoma (Lofaxga) regula por primeira vez, dun modo conxunto, estruturado e ordenado, a organización e o réxime xurídico da Administración autonómica e das entidades que van integrar o sector público autonómico.

A Lofaxga regula, xunto coa Administración xeral da Comunidade Autónoma, dúas categorías de entidades instrumentais: as entidades públicas instrumentais (organismos autónomos, axencias públicas autonómicas, entidades públicas empresariais e consorcios) e outras entidades instrumentais integrantes do sector público (sociedades mercantís públicas e fundacións do sector público). A lei regula as características esenciais de cada tipo de entidade, así como as peculiaridades do seu réxime, e dota a Comunidade Autónoma dun marco normativo completo.

Neste marco normativo, a Lofaxga establece a necesidade de que se adapten aos novos tipos de entidades instrumentais todas aquelas entidades instrumentais con personalidade xurídica propia creadas por lei antes da súa entrada en vigor e que contaban con distintos réximes de organización e funcionamento. En concreto, e respecto do Ingacal, a súa disposición transitoria terceira establece que as normas de organización e funcionamento do Instituto Galego da Calidade Alimentaria deberán adecuarse ao disposto nesa lei para as axencias públicas autonómicas, adecuación que se acomete mediante o presente decreto da Xunta de Galicia.

Débese sinalar que tamén a propia Lofaxga prevé no seu artigo 47.3 que a creación de novas entidades instrumentais non pode supoñer, en ningún caso, unha duplicación dos servizos públicos que xa sexan prestados pola Administración da Comunidade Autónoma de Galicia, polo que a creación ou adaptación debe ir acompañada das previsións necesarias para proceder a suprimir ou restrinxir debidamente a competencia doutros órganos preexistentes.

Cómpre agora, aproveitando a adecuación do Ingacal á Lofaxga a través da creación da Axencia Galega da Calidade Alimentaria, dotala de todos os instrumentos que lle permitan cumprir a súa verdadeira finalidade: por unha banda, ser o instrumento básico de actuación da Xunta de Galicia en materia de promoción e protección da calidade diferencial dos produtos alimentarios galegos acollidos aos distintos indicativos de calidade e, por outra, potenciar a calidade da produción alimentaria galega, concentrando as actividades investigadoras e de desenvolvemento tecnolóxico no eido alimentario para suplir os déficits que nesta materia se produzan na nosa comunidade autónoma e establecendo como obxectivo principal da súa actividade investigadora responder aos retos científicos e tecnolóxicos aos cales se enfrontan os sectores agroforestal e agroalimentario, vinculados á mellora da súa competitividade.

Por iso, a Axencia Galega da Calidade Alimentaria vai asumir as funcións que desenvolvía o Servizo de Promoción da Calidade Agroalimentaria, da Dirección Xeral de Gandería, Agricultura e Industrias Agroalimentarias, en liña do disposto na Lei 2/2005, do 18 de febreiro, ao cualificar este ente como instrumento básico de actuación da Xunta de Galicia en materia de promoción e protección da calidade diferencial dos produtos alimentarios galegos.

Así mesmo, para facer efectivo o mandato legal contido no artigo 32 da Lei 2/2005, referido ao obxecto do Ingacal como instrumento de actuación da Xunta de Galicia en materia de investigación e desenvolvemento tecnolóxico no sector alimentario, pasan a integrarse na Axencia os centros de investigación da Consellería e a Subdirección Xeral de Formación e Innovación Agroforestal cos seus servizos competentes en materia de formación e de transferencia tecnolóxica.

As súas actividades supoñen tanto o estudo e a indagación nas necesidades e inquedanzas do sector agroforestal promovendo a investigación nas materias que este demande, como a divulgación dos resultados da investigación e a innovación, formando as persoas destinatarias destas actividades, motivo polo cal tamén se integran nesta axencia as competencias en materia de formación e transferencia tecnolóxica, así como os centros de formación que, ata agora, dependían da Dirección Xeral de Ordenación Forestal.

Por outra parte, tendo en conta o sinalado na disposición adicional quinta da Lofaxga, o Instituto Galego da Calidade Alimentaria (Ingacal) cambiará a súa denominación para non inducir a confusión, por facer referencia a outra entidade instrumental do sector público, e pasa a denominarse Axencia Galega da Calidade Alimentaria.

Así pois, mediante este decreto dáse cumprimento ao parágrafo primeiro da disposición adicional quinta e ao parágrafo quinto da disposición transitoria terceira da devandita Lei 16/2010, do 17 de decembro.

A adaptación da Axencia Galega da Calidade Alimentaria e a aprobación dos seus estatutos, incorporados como anexo, constitúen o obxecto do presente decreto, que consta dun artigo único, once disposicións adicionais, cinco disposicións transitorias, unha disposición derrogatoria e tres disposicións derradeiras.

O estatuto estrutúrase en 55 artigos agrupados en nove capítulos:

O capítulo I recolle as disposicións xerais, con referencia á natureza da Axencia como unha entidade pública instrumental das previstas no título III da Lofaxga, ao seu réxime xurídico e normativa de aplicación, á condición de medio propio e servizo técnico da Administración xeral da Comunidade Autónoma, aos seus principios básicos de actuación e ás funcións que desenvolve.

O capítulo II ocúpase da organización da Axencia. Estrutúrase en cinco seccións: a primeira regula os órganos de goberno (Consello Reitor e Presidencia); a segunda, o órgano executivo (a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR